Scopernia & Bothrs sluiten partnership voor een beter België

Home / Blog / Scopernia & Bothrs sluiten partnership voor een beter België

Hoe ziet de stad van de toekomst er uit? Het antwoord blijft vooralsnog even uit. Laat ons dan een andere vraag stellen: hoe ziet de burger van de toekomst er uit? Daar kunnen we ons al een beter beeld bij vormen. Want die burgers, dat zijn wij. Daarnaast kan de impact van technologie op ons dagelijkse leven niet overschat worden. Sterker nog, we maken er gretig gebruik van. Als we eens kijken hoe consumentengedrag is geëvolueerd door de continue digitale transformatie die onze maatschappij aan het doormaken is, kunnen we drie grote pijlers vooropstellen die de maatstaf vormen voor wat vandaag de dag wenselijk is voor consumenten, en dus ook burgers:

  • Beschikbaarheid en connectiviteit
  • Niveau en gebruiksgemak
  • Kwaliteit van de gebruikerservaring

Indien je het momenteel in Keulen hoort donderen, geen zorgen. We halen er even een concreet voorbeeld bij:

Fysiek staan aanschuiven aan het stadsloket behoort intussen tot het verleden. Mensen willen van thuis uit, vanop kantoor of eender waar, altijd en overal makkelijk toegang hebben tot de stadsdiensten via hun smartphone of computer. Dit bedoelen we met beschikbaarheid en connectiviteit. En, tijdens een noodgeval, willen ze bovendien met een ambtenaar kunnen spreken in levende lijve. Met andere woorden, men wil het beste van beide werelden, en liefst op een aangename en gebruiksvriendelijke manier.

Daarnaast hebben mensen tegenwoordig sterke eisen vooropgesteld voor hun leefomgeving. Men wil leven op wandel- of fietsafstand van cultuur, onderwijs, en shopping. En dit alles in een leefbare, groene stad. Mensen willen ook meer autonomie over hun werkplek: mogelijkheden tot thuiswerk, of gebruik maken van co-working spaces enzovoort, zodoende hun ergernissen rond mobiliteit uit de wereld te helpen. Lokale handelaars willen zich ook steeds meer naar het digitale landschap begeven om de perfecte winkelervaring te kunnen aanbieden aan hun klanten. Daarnaast worden bijvoorbeeld ook platformen gebouwd die een deeleconomie onder buren mogelijk maken. Kortom, een hele waslijst aan noden en wensen die digitale technologie tegemoet kan komen.

Een stad die dit alles kan aanbieden noemen wij een urban village: een stad met een dorpsgevoel, waar alle ook alle faciliteiten kortbij binnen handbereik zijn voor de burger. Weg met files, en lokale activiteiten zoals onderwijs, werken, boodschappen, ontspanning etc., worden gefaciliteerd door digitale platformen. Urban, omdat alle dynamieken en economische activiteiten die we vandaag typisch in steden vinden ook in onze lokale kernen terugkomen: landbouw, de maakindustrie, universitair onderwijs, hoog-opgeleide jobs… Ook hier spelen nieuwe evoluties in technologie een grote rol.

Wil je meer te weten komen over de Urban Village en de (r)evoluties in wonen, werken en mobiliteit? Lees dan zeker Jo Caudron zijn boek: De wereld is rond.

De vraag is, hoe kunnen we een stad transformeren tot urban village? Enerzijds door in te zetten op technologie en verdere digitalisering. Maar anderzijds ook door de krachten van lokale overheden en bedrijven te bundelen en eigen ecosystemen te creëren. In de toekomst zal concurrentie zich niet langer op bedrijfsniveau afspelen, maar op het niveau van ecosystemen. Dit geldt ook voor steden. De urban village die zijn burgers het beste ecosysteem kan aanbieden, wint.

Geïntrigeerd door de kracht van partnerships en ecosystemen? Lees dan Dado Van Peteghem zijn boek Metasystems: How Trust Can Change the World.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Wij geloven dat steden en gemeenten het weefsel zijn van onze maatschappij. Het probleem is dat vandaag de dag veel steden niet klaar zijn voor deze transformatie. De digitale adoptie en maturiteit van de meeste steden is eerder laag waardoor steden en gemeenten achterstand oplopen ten aanzien van de markt.

Dit kan tot grote frustraties leiden bij vele burgers, omdat inmiddels leren wat mogelijk is op digitaal vlak. Deze problematiek is alleen maar maar relevanter geworden in tijden van digitale acceleratie, zoals nu teweeg gebracht werd door COVID-19. Nu, meer dan ooit is het cruciaal voor lokale besturen om waarde te kunnen leveren naar burgers toe, en zo dicht mogelijk bij hen te staan. Gemeenten die hierin slagen, maken wel degelijk het verschil.

Daarom slaan Scopernia en Bothrs de handen in elkaar. Wij willen samen met steden en gemeenten op zoek gaan naar een beter én sneller België. Hoe pakken we dit aan?

Bothrs en Scopernia zijn in staat om samen een uniek pakket van langetermijnvisie, digitale productstrategie en validatie, design, en softwareontwikkeling aan te bieden aan steden en gemeenten. Samen hebben we een traject uitgewerkt waarbij we een volledig project tot voltooiing kunnen brengen van inspiratie en visie tot validatie, executie, en lancering. En dit alles op een agile manier, waarbij consistent gigantische tijdswinsten gemaakt kunnen worden op vlak van ontwerp en ontwikkeling. Zulks traject begint met een aantal workshops.

Zulks traject begint met een aantal workshops om de teams op dezelfde golflengte te krijgen, een visie uit te stippelen en concrete stappen te ondernemen om een visueel prototype te ontwerpen en te testen met inwoners uit de stad of gemeente.

Nadien wordt een product team ingeschakeld voor de feitelijke ontwikkeling van het project, in nauwe samenwerking met de stad of gemeente. Er wordt in tandem gebouwd aan een MVP (Minimum Viable Product) dat slechts de meest noodzakelijk features heeft om deze nadien te kunnen testen en valideren met eindgebruikers. Nadien wordt de volgende iteratie aangevat; op deze manier worden de noden en wensen van burgers ten allen tijde bewaakt en wordt er geen geld verkwist aan features en functionaliteiten waar de eindgebruiker geen behoefte aan heeft.

Dit klinkt allemaal misschien wat zweverig en naïef, maar vergis u niet. Deze beweging is reeds ingezet; overal ter wereld zijn steden zich aan het transformeren tot urban villages. In China bouwt technologiegigant Tencent samen met de stad Shenzen aan een rasechte urban village. Dichter bij huis, in Parijs, is burgemeester Anne Hildalgo herverkozen mede dankzij haar ambitieuze ‘15-minute city‘-plan. En in de Benelux worden er projecten opgezet in onder andere Gent (Nieuwe Dokken), Antwerpen (Nieuw Zuid), en Brussel (Ekla-toren). Tegelijk zien we hoe kleinere steden en zelfs dorpen investeren in co-working spaces en faciliteiten om actief leven in een dorp mogelijk te maken.

Wil je graag meer weten? Contacteer dan zeker Gil Nimmegeers (Co-founder Bothrs) of Dado Van Peteghem (Founding partner Scopernia). We bieden eveneens een gratis workshop aan van 90 minuten, met de bedoeling om in groepsverband de belangrijkste uitdaging(en) te definiëren waarmee een stad, bedrijf, of organisatie mee te kampen kan krijgen. Bovendien worden er vervolgens ook concrete actiestappen aan verbonden. Voor meer informatie hoe dit allemaal in zijn werk gaat, bezoek deze webpagina en vraag jouw gratis workshop aan!

What you can read next

Scopernia and Ambits team up for successful transformation

Scopernia and Ambits team up for successful transformation

Scopernia and Ambits team up for successful transformation.Take the High Road to Successful TransformationIn these times of widespread transformations, we hear and read little about effective and successful transformations: meticulously designed and genuinely embraced...

De 3 lessen uit de neergang van Blokker België

De 3 lessen uit de neergang van Blokker België

De 3 lessen uit de neergang van Blokker BelgiëIntroductie tot de Blokker Case Op 18 februari 2020 kopt De Tijd “Blokker trekt zich terug uit België”. De eigenaar Michiel Witteveen zei: “De jongste 5 jaar stonden de omzet en de resultaten van de Blokker-winkels in...

Re-born Duval Union Consulting becomes Scopernia

Re-born Duval Union Consulting becomes Scopernia

Re-born Duval Union Consulting becomes Scopernia "A new style of consulting needs a suitable name." Ghent, 18 February 2020 – The management of Duval Union Consulting announces, on behalf of CEO Nils van Dam and founders Jo Caudron and Dado Van Peteghem, that the...

Share This